O nama

Filmaktiv je neprofitna organizacija osnovana 2001., a registrirana 2004. godine koju čine kreativni i dinamični pojedinci okupljeni s ciljem razvoja nezavisne kulture i poticanja društvene promjene kroz produkciju, promociju audiovizualne umjetnosti i neformalnu edukaciju. Snažno orijentiran prema društveno angažiranom filmu i novomedijskom djelovanju, Filmaktiv od 2001. godine  realizira brojne radionice u Rijeci i Hrvatskoj, organizira ili sudjeluje u organizaciji filmskih festivala i revija (Festival filmova o ljudskim pravima, Revija afričkog filma, Revija talijanskog filma, Liburnia Film FestivalKastav Film Festival, STIFF, Mov(i)e Activism)   i događaja, te producira dokumentarne, eksperimentalne i animirane filmove i videe.

Filmaktivova produkcija društveno angažiranih dokumentarnih filmova problematizira različite aspekte društva (kršenje ljudskih prava, komunalni otpad, netransparentnost javnih rasprava, problemi visokoškolskog obrazovnog sustava i sl.) s ciljem izlaganja tema koje nisu zastupljene u popularnim medijima i postizanja društvene promjene.

Kroz radionice dokumentarnog filma Filmaktiv je educirao nekoliko desetaka osoba koje su nastavile rad u polju filma (kao snimatelji, montažeri i redatelji) i svoju edukaciju, primjerice na Sveučilištu u Edinburghu i Sveučilištu u Tallinu. Osim radionica dokumentarnog i društveno angažiranog filma, Filmaktiv organizira edukacijsko-istraživalačke projekte s ciljem proučavanja primjene pokretnih slika, videa, u drugim umjetničkim područjima i formama (kao što je interaktivna umjetnost, mapping – video u javnom prostoru, video u izvedbenim umjetnostima, glitch art, video baziran na književnom predlošku, open source radionica…).

Filmaktiv surađuje i sa srodnim udrugama iz Rijeke i Hrvatske na raznim projektima kao partner i suradnik na projektima, tehnička potpora (dokumentiranje događaja koje te udruge organiziraju). Od 2006. Filmaktiv je član Saveza udruga Klubtura u okviru kojeg provodi svoje aktivnosti u partnerstvu s drugim srodnim organizacijama. Filmaktiv je jedan od osnivača Saveza udruga Molekula. S partnerima iz saveza udruga Molekula i Studentskim kulturnim centrom Sveučilišta u Rijeci suupravlja prostorima Palacha, Filodrammatice i Marganova u centru Rijeke.

Predsjednik Filmaktiva je Marin Lukanović. Članovi Upravnog odbora su Ana Jurčić i Borko Novitović.

 

 

Leave a Reply

Filmaktiv je dio Molekule

Programe Filmaktiva podržavaju


       
Zaklada "Kultura nova" HAVC      
  dhfr-logo-hr Grad Rijeka zupanija  
Filmaktiv je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge