Festival filmova o ljudskim pravima HRFF

 

Filmaktiv u suradnji s Udruženjem za razvoj kulture (URK www.mochvara.hr) i Multimedijalnim institutom Zagreb (Mama www.mi2.hr) ugošćuje dio Festivala filmova o ljudskim pravima, u narodu poznatijeg kao HRFF, u Rijeci od ožujku 2009. godine.

Festival filma o ljudskim pravima (HRFF) je petodnevni filmski festival koji se održava početkom prosinca svake godine, povodom Dana ljudskih prava. HRFF je specifičan festival po tome što je s jedne strane tematski jasno fokusiran, a žanrovski raznovsrstan. Posebnost HRFF-a je i istovremeno održavanje festivala u Zagrebu i Rijeci, što povećava vidljivost festivala.

Festival je organiziran kao široka platforma koja kroz različite aktivnosti uključuje niz udruga, inicijativa i pojedinaca aktivnih na promicanju ljudskih prava te smjera uspostavljanju stalnog prostora kritičkog javnog diskursa. Tijekom prethodnih deset izdanja izgrađen je profil angažiranog festivala zavidne filmske kvalitete, a festival je danas prepoznatljiv po isticanju marginaliziranih, potisnutih, neizrečenih i nevidljivih perspektiva.

Human Rights Film Festival neprofitni je projekt osnovan 2002. godine s ciljem unapređenja vidljivosti raznih tema s područja ljudskih prava kroz medij filma. Od prvog, revijalnog izdanja u klupskim prostorima mame i Močvare, HRFF je prešavši na veliko platno kontinuirano gradio profil festivala filmske kvalitete, jednako ostajući prepoznatljiv po svojim programima koji promoviraju otvorenost, multikulturalnost, toleranciju, slobodu izbora. I na internacionalnoj sceni znatan je broj događanja ovog tipa, a zagrebački se festival tijekom svojih osam izdanja izgradio kao jedan od središnjih regionalnih centara za povezivanje kinematografskih i civilnodruštvenih praksi. Festival filma o ljudskim pravima projekt je dviju organizacija nezavisne kulture: Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture «URK», a pojedini segmenti programa festivala se realiziraju u suradnji s partnerima: Centar za ljudska prava, Zelena akcija, Documenta i drugi. Filmaktiv se realizaciji festivala u Rijeci priključio šestim izdanjem u ožujku 2009., nakon kojeg je uslijedilo sedmo (prosinac 2009.), osmo (prosinac 2010.), deveto (prosinac 2011.) i deseto izdanje (prosinac 2012.).

Selektor festivala Petar Milat višegodišnji je koordinator teorijskog, izdavačkog i muzičkog programa Multimedijalnog instituta. Pored toga je bio urednik više časopisnih izdanja, a također je i urednik “Filozofske biblioteke” u Nakladi Jesenski & Turk. U dosadašnjem je programu Multimedijalnog instituta ugostio veći broj istaknutih teoretičara i umjetnika. Sudionik većeg broja domaćih i međunarodnih stručnih simpozija i konferencija. Od početka 2006. godine je programski koordinator i voditelj kluba MaMa, a direktor HRFF-a je od kraja 2008. godine.

Stručni suradnici: Mima Simić (aktivistica, magistrica rodnih studija, dobitnica nagrade za najboljeg filmskog kritičara u 2007.), Tin Gazivoda (voditelj Centra za ljudska prava, Zagreb), Igor Blažević (direktor festivala One World Prague, Češka), Vanja Kaluđerčić (bivša voditeljica HRFF-a i filmski producent), Oliver Sertić (Restart, Zagreb), Igor Marković, Tonči Valentić.

Kao pripremu za šesto izdanje festivala, Filmaktiv je organizirao tribinu koja je bila posvećena art kinu u Rijeci i za koju volimo vjerovati da je doprinijela otvaranju Art-kina Croatia na Žabici u samom centru Rijeke. U tom kinu Filmaktiv je, također kao uvod u HRFF, prikazao dokumentarni film o genocidu u Darfuru “Vrag je dojahao na konju” (The Devil Came on Horseback). Film je 2007. godine osvojio nagrade na festivalima u Seattleu i Nantucketu te je prikazan na ljudskopravaškim filmskim festivalima diljem svijeta.

Sedmo se izdanje festivala u prosincu 2009. bavilo pitanjem socijalne pravde. To izdanje održano je paralelno u Rijeci i Zagrebu. U Rijeci je prikazano deset dugometražnih filmova u pet dana, s oko 350 gledatelja.

Osmo izdanje festivala u prosincu 2010. bilo je fokusirano na pitanje univerzalnosti ljudskih prava i retrospektivu istaknutog njemačkog autora Alexandera Klugea. Prikazano je osam filmova koje je posjetilo oko 350 gledatelja, a najgledaniji je bio Godardov “Film-socijalizam”.

Deveti Festival filmova o ljudskim pravima održan je u prosincu 2011. Petnaest filmova tijekom pet dana pogledalo je gotovo 500 gledatelja, a ostvarena je i suradnja s riječkom podružnicom Amnesty International Hrvatska.

Deseto izdanje Festivala, peto u suorganizaciji Filmaktiva, održano je u prosincu 2012, kada je osamnaest filmova tijekom pet dana posjetilo oko 450 gledatelja. Specijalni gost festivala bio je Janez Janša.

Jedanaesto izdanje Festivala održano je u prosincu 2013. s 13 filmova tijekom pet dana.

Od 2011. medijski pokrovitelj Festivala je riječki Novi list, na zadovoljstvo svih partnera u projektu.

Dvanaesto izdanje Festivala održano je u prosincu 2014. Na programu od 11. do 14. prosinca imai smo priliku vidjeti pobjednike najvećih svjetskih festivala, znane nam autore i neke nove redatelje, uz razgovor o pravu na pobačaj.

Trinaesto izdanje Festivala održano je u prosincu 2015. Human Rights Film Festival riječkoj publici donio je pregled najnovijeg angažiranog i autorskog filma, među ostalim tri filma s liste deset najboljih filmova 2015. godine po izboru Sight&Sounda.

 

Leave a Reply

Filmaktiv je dio Molekule

Programe Filmaktiva podržavaju


       
Zaklada "Kultura nova" HAVC      
  dhfr-logo-hr Grad Rijeka zupanija  
Filmaktiv je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge