Festival filmova o ljudskim pravima HRFF

PageLines- header3.jpg

Filmaktiv u suradnji s Udruženjem za razvoj kulture (URK www.mochvara.hr) i Multimedijalnim institutom Zagreb (Mama www.mi2.hr) ugošćuje dio Festivala filmova o ljudskim pravima, u narodu poznatijeg kao HRFF, u Rijeci od ožujku 2009. godine.

Festival filma o ljudskim pravima (HRFF) je petodnevni filmski festival koji se održava početkom prosinca svake godine, povodom Dana ljudskih prava. HRFF je specifičan festival po tome što je s jedne strane tematski jasno fokusiran, a žanrovski raznovsrstan. Posebnost HRFF-a je i istovremeno održavanje festivala u Zagrebu i Rijeci, što povećava vidljivost festivala.

Festival je organiziran kao široka platforma koja kroz različite aktivnosti uključuje niz udruga, inicijativa i pojedinaca aktivnih na promicanju ljudskih prava te smjera uspostavljanju stalnog prostora kritičkog javnog diskursa. Tijekom prethodnih deset izdanja izgrađen je profil angažiranog festivala zavidne filmske kvalitete, a festival je danas prepoznatljiv po isticanju marginaliziranih, potisnutih, neizrečenih i nevidljivih perspektiva.

Human Rights Film Festival neprofitni je projekt osnovan 2002. godine s ciljem unapređenja vidljivosti raznih tema s područja ljudskih prava kroz medij filma. Od prvog, revijalnog izdanja u klupskim prostorima mame i Močvare, HRFF je prešavši na veliko platno kontinuirano gradio profil festivala filmske kvalitete, jednako ostajući prepoznatljiv po svojim programima koji promoviraju otvorenost, multikulturalnost, toleranciju, slobodu izbora. I na internacionalnoj sceni znatan je broj događanja ovog tipa, a zagrebački se festival tijekom svojih osam izdanja izgradio kao jedan od središnjih regionalnih centara za povezivanje kinematografskih i civilnodruštvenih praksi. Festival filma o ljudskim pravima projekt je dviju organizacija nezavisne kulture: Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture «URK», a pojedini segmenti programa festivala se realiziraju u suradnji s partnerima: Centar za ljudska prava, Zelena akcija, Documenta i drugi. Filmaktiv se realizaciji festivala u Rijeci priključio šestim izdanjem u ožujku 2009., nakon kojeg je uslijedilo sedmo (prosinac 2009.), osmo (prosinac 2010.), deveto (prosinac 2011.) i deseto izdanje (prosinac 2012.).

Selektor festivala Petar Milat višegodišnji je koordinator teorijskog, izdavačkog i muzičkog programa Multimedijalnog instituta. Pored toga je bio urednik više časopisnih izdanja, a također je i urednik “Filozofske biblioteke” u Nakladi Jesenski & Turk. U dosadašnjem je programu Multimedijalnog instituta ugostio veći broj istaknutih teoretičara i umjetnika. Sudionik većeg broja domaćih i međunarodnih stručnih simpozija i konferencija. Od početka 2006. godine je programski koordinator i voditelj kluba MaMa, a direktor HRFF-a je od kraja 2008. godine.

Stručni suradnici: Mima Simić (aktivistica, magistrica rodnih studija, dobitnica nagrade za najboljeg filmskog kritičara u 2007.), Tin Gazivoda (voditelj Centra za ljudska prava, Zagreb), Igor Blažević (direktor festivala One World Prague, Češka), Vanja Kaluđerčić (bivša voditeljica HRFF-a i filmski producent), Oliver Sertić (Restart, Zagreb), Igor Marković, Tonči Valentić.

Kao pripremu za šesto izdanje festivala, Filmaktiv je organizirao tribinu koja je bila posvećena art kinu u Rijeci i za koju volimo vjerovati da je doprinijela otvaranju Art-kina Croatia na Žabici u samom centru Rijeke. U tom kinu Filmaktiv je, također kao uvod u HRFF, prikazao dokumentarni film o genocidu u Darfuru “Vrag je dojahao na konju” (The Devil Came on Horseback). Film je 2007. godine osvojio nagrade na festivalima u Seattleu i Nantucketu te je prikazan na ljudskopravaškim filmskim festivalima diljem svijeta.

Sedmo se izdanje festivala u prosincu 2009. bavilo pitanjem socijalne pravde. To izdanje održano je paralelno u Rijeci i Zagrebu. U Rijeci je prikazano deset dugometražnih filmova u pet dana, s oko 350 gledatelja.

Osmo izdanje festivala u prosincu 2010. bilo je fokusirano na pitanje univerzalnosti ljudskih prava i retrospektivu istaknutog njemačkog autora Alexandera Klugea. Prikazano je osam filmova koje je posjetilo oko 350 gledatelja, a najgledaniji je bio Godardov “Film-socijalizam”.

Deveti Festival filmova o ljudskim pravima održan je u prosincu 2011. Petnaest filmova tijekom pet dana pogledalo je gotovo 500 gledatelja, a ostvarena je i suradnja s riječkom podružnicom Amnesty International Hrvatska.

Deseto izdanje Festivala, peto u suorganizaciji Filmaktiva, održano je u prosincu 2012, kada je osamnaest filmova tijekom pet dana posjetilo oko 450 gledatelja. Specijalni gost festivala bio je Janez Janša.

Od 2011. medijski pokrovitelj Festivala je riječki Novi list, na zadovoljstvo svih partnera u projektu.

 

Leave a Reply

  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • LinkedIn
  • Twitter
  • YouTube
  • Vimeo