“Naseljenici”

Naseljenici_plasticni_vojnik

“Naseljenici – Naši novi susjedi s puškama” srednjemetražni je dokumentarni film koji se bavi problematikom židovskog naseljavanja unutar palestinstinskih granica Zapadne obale.
Politika kolonizacije palestinskog teritorija nezakonita je po Međunarodnom pravu, no naselja se šire iz dana u dan, a naseljenici hodaju naokolo naoružani, sustavno terorizirajući lokalno stanovništvo. Ovu stranu priče mediji prešućuju, a javnosti je poznat samo termin “palestinskog bombaša samoubojice”. Svakodnevne nenasilne akcije, demonstracije i aktivnosti palestinskog civilnog društva neprestano se zanemaruju, posebice one International Solidarity Movement-a čiji nas volonteri vode kroz priču filma.
Što se događa s one strane zida i kako je moguća komunikacija između kamenja i pušaka? Vrijedi li uopće demonstrirati ili se time jednostavno čuvaju krhotine dostojanstva? Ovaj dokumentarni film nastoji dekonstruirati stereotipe i predrasude o arapskom svijetu, ali i prikazati suptilno etničko čišćenje koje se odvija pred očima svijeta.

Režija: Barbara Babačić
Scenarij: Ana Jurčić
Kamera: Branko Manzin, Barbara Babačić
Montaža: Ana Jurčić
Obrada tona: Zoran Medved
Glazba: Gori Ussi Winnetou
Kompozitori: Josip Maršić, Zoran Medved, Franci Blašković, Bojan Žižović
Dodatna glazba: JMZM
Obrada slike: Kristijan Vučković, Jusuf Šehović
Producent: Marin Lukanović
Produkcija: Filmaktiv, 2014.

 

Leave a Reply