Produkcija

Filmaktiv producira dokumentarne, animirane i eksperimentalne filmove svojih članova i vanjskih suradnika, kao i video radove koji su nastali kao produkt radionica.

Audiable” je eksperimentalno-dokumentarni projekt koji se bavi razgradnjom zvuka i slike u klasičnom filmskom izričaju. Projekt je trenutno u fazi istraživanja. Autorice su Ana Jurčić i Marta Batinić.

BFF“, dokumentarac redateljice Sanje Marjanović govori o prijateljstvu i odrastanju prateći četiri djevojke tijekom 10 godina. Što je to što nas čini prijateljima?

Delta – obilje umjetnosti“, dokumentarni film Marina Lukanovića, prati devet umjetnika koji dijele radni prostor u centru Rijeke, neprestano se pitajući jesu li uistinu zajednica ili tek kolege. Povezuje li ih samo potreba za radnim prostorom ili dijele zajedničke vrijednosti, ciljeve i poglede na život i umjetnost?

Naseljenici, naši novi susjedi s puškama” dokumentarni je prvijenac Barbare Babačić, sniman na Zapadnoj obali u Palestini.  Bavi se problematikom židovskog naseljavanja unutar palestinstinskih granica Zapadne obale.

“Pijana ulica”, dokumentarni film Marina Lukanovića, bilješka je prolaska vremena kroz Jedrarsku, u narodu znanu kao Pijana ulica.

Plenumovi“, dokumentarni film redateljskog tria Marta Batinić-Sanja Kapidžić-Ana Jurčić, progovara o problemu komercijalizacije obrazovanja, mitu o mladosti te ispituje mogućnosti promjene vladajuće paradigme novca kao jedinog mjerila uspjeha. Film u konačnici postavlja pitanje postoje li uopće temelji za aktivni društveno-politički angažman kod studenata danas.

Prva jutarnja” animirani je film Martine Lukanović  nastao u koprodukciji sa Zagreb filmom. Film je prikazan na preko trideset festivala kao i na festivalu hrvatske kulture u Francuskoj Croatie le voici.

Polazište za čekanje” dokumentarni je film Maše Drndić. Protagonist filma je autobusna stanica «Žabica», slijepo crijevo Rijeke, kolodvor koji je premalen za potrebe razvijenog grada, njegovo vječito privremeno rješenje.

‘Rikard Benčić’, naprimjer” autora Nadije Mustapić i Marina Lukanovića, članova Filmaktiva, produkcija je Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Ovo je priča koja razotkriva niz emotivnih istina radnica i radnika koji su proveli veliki dio svojeg života radeći u bivšoj tvornici Rikard Benčić: njihova dirljiva sjećanja o “heroičnom” vremenu progresa, drugarstva, jednakosti i dobrostanja koje je završilo u vrtlogu rata, nacionalne podobnosti, pada radničkog pokreta…

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Filmaktiv je dio Molekule

Programe Filmaktiva podržavaju


       
Zaklada "Kultura nova" HAVC      
  dhfr-logo-hr Grad Rijeka zupanija  
Filmaktiv je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge