Urbani Galapagos dvodnevna je manifestacija u organizaciji Filmaktiva i Prostora Plus, koja objedinjuje nekoliko umjetničkih artikulacija pojma urbane džunglesvjetlosne instalacije, audiowalk, zvučnu skulpturu te nacrt za preživljavanje urbanog života na kojima su dosad radili Sara Salamon, Sanja Gergorić, Eva Simčić, Marija Maksimović, Maja Ogrizović, Marko-Luka Zubčić.

1839. Darwin objavljuje The Voyage of the Beagle, putopis koji će postati inauguracija u njegovo poznatije djelo, Podrijetlo vrsta (1859). Spomenuti putopis dugo vremena je bio dio školske lektire i nezaobilazan element u procesu gradnje malih jugoslavenskih kućnih biblioteka. Ipak, izmijenjenom, digitalnom i tehnokratskom kontekstu, djelo otkriva pogled koji će tek upisati znanost u pojave i koji je, izuzev na razini žanra, hibridan jer perspektivu jedne discipline spaja s fokusom i usmjerenjem druge.

Darwinovim stopama, galapagoška se avantura oblikovala kao umjetničko-istraživački projekt koji na nekoliko razina parafrazira Beagleovo putovanje, kako bi se u ovaj, sad tek spektralno zahvaćen brod, mogli ukrcati i neki novi putnici:

 

  1. Svjetlosne instalacije intervencije su u postojeće javne i komercijalne konstelacije, kojima se nastoji u prolaznicima osvijestiti nova dimenzija svakodnevnog. Osmišljene kao niz akcija preoblikovanja, instalacije su promjenom konteksta otvorile prolaz u virtualni stupanj postojanja riječkoga ‘ovdje i sada’.
  2. Audiowalk Vijesti iz centra katastrofe osmišljen je kao šetnja Starim gradom tijekom koje će sudionici slijedeći zadanu uputu ući u živi radio-program čiji su voditelji klima uređaji. Početna je točka šetnje prolaz kraj Submarina, a njezin završetak pozicija ispred Bureka kod Braće (Kosi toranj). Sudionici se tijekom šetnje koriste slušalicama i mp3-playerima koje osigurava organizator. Iz tehničkih razloga nužno je rezervirati svoje mjesto na urbanigalapagos@gmail.com. Termini izvođenja: nedjelja, 5.11.2017.: 14:30, 16:00, 17:30
  3. Zvučna skulptura u radijusu od 150 m, sazdana od field recordingsa divljina koje nastanjuju analogne i digitalne prostore, a koje se emitira putem radijskog odašiljača na skrivenoj frekvenciji u šumi ostalih valova. Prvi epicentar nalazit će se u zgradi Filodrammatica. Tune in na 90,30 MHz. Skulptura se može čuti u subotu, 4.11.2017. od 14:00 – 20:00 sati.
  4. Survival kit je nacrt za preživljavanje urbanoga života, a umjesto švicarca i užeta, u ovoj će se skici nalaziti jednostavni alati kojima je moguće savladati izazove pri snalaženju u novim tipovima džungle.

Po završetku programa, sudionicima će se prezentirati i web-stranica projekta te galapagoške novine.

 

Projekt Urbani Galapagos financijski su podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Rijeka, Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Comments are closed.

Filmaktiv je dio Molekule

Programe Filmaktiva podržavaju


       
Zaklada "Kultura nova" HAVC      
  dhfr-logo-hr Grad Rijeka zupanija  
Filmaktiv je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge