Dokumentarni film „Pijana ulica“ redatelja Marina Lukanovića koji je u lipnju premijerno prikazan na Ljetnoj pozornici riječkog Art-kina, ovog četvrtka, 20. srpnja u 21:30, stiže i na mjesto „odakle je sve počelo“ -– u riječku Pijanu odnosno službeno, Jedrarsku ulicu.

Neugledna uličica u samom centru Rijeke te njen dnevni, dinamični ritam koji diktiraju stalni i povremeni gosti ulice, nadahnuli su redatelja da joj posveti film. Među protagonistima će se prepoznati mnogi: radnici, ribari, posjetitelji kafića, frizerskog salona ili postolarske radnje, riječki kulturnjaci, odvjetnici, slučajni prolaznici.

Upravo njima, te naravno svim ostalim ljubiteljima filma, Filmaktiv u suradnji s Art-kinom daruje ovu site specific projekciju, odnosno priliku za novo iskustvo gledanja filma, u autentičnom ambijentu koji film izmješta iz okvira projekcijskog platna.

Redatelj i snimatelj „Pijane ulice“ Marin Lukanović diplomirani je filmolog s bogatim iskustvom rada na filmu i u kazalištu. Na snimanju i produkciji filma s njim je radila i Ana Jurčić, montažerka je Marta Batinić, glazbu je skladao Marjan Nećak, dok obradu slike potpisuje Aleks Katunar a obradu zvuka Daniel Žuvela.

Produkcijska je kuća Filmaktiv, neprofitna organizacija osnovana s ciljem razvoja nezavisne kulture i poticanja društvene promjene kroz neformalnu edukaciju, produkciju i promociju audiovizualne umjetnosti. Snažno orijentiran prema društveno angažiranom filmu, Filmaktiv realizira brojne radionice dokumentarnog filma, producira dokumentarne, eksperimentalne i animirane filmove te organizira ili sudjeluje u organizaciji filmskih festivala i revija.

Film je sufinanciran sredstvima Grada Rijeke i Hrvatskog audiovizualnog centra temeljem Sporazuma o suradnji i jačanju lokalnih autorskih kapaciteta.

 

Comments are closed.