Povodom obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica, Koordinacija organizacija civilnoga društva za integraciju organizira 4. Tjedne IZBJEGLICAma. Manifestacija se od 12. do 26. lipnja održava u Zagrebu, Rijeci, Ozlju, Kutini, Ivancu, Sisku, Splitu i Osijeku. Riječki program trajat će od  19. do 21. lipnja a odvija se u organizaciji Udruge Delta, Kombinata i Filmaktiva, pri čemu Filmaktiv u programu sudjeluje sa selekcijom filmova s Međunarodnog studentskog filmskog festivala STIFF-a na temu izbjeglica (STIFF ON THE ROAD refugees) te s filmom iz vlastite produkcije, dokumentarcem „Naseljenici, naši novi susjedi s puškama“ redateljice Barbare Babačić.

Ove je godine pozornost udruga usmjerena na nužnost kreiranja sustava uključivanja koji obuhvaća odgovornost svih aktera, od pojedinaca do institucija – jer je integracija kao proces uključivanja dvosmjeran proces. U Republici Hrvatskoj još uvijek nije usustavljen održivi model integracije, a većina prakse odvija se uz pomoć volontera i organizacija civilnog društva. Podaci pokazuju kako većina osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita žele ostati u Hrvatskoj (od 300-tinjak osoba tek je 70-tak napustilo RH), a kako bi im pomogli da ovdje izgrade svoje živote i budu prihvaćeni, odgovornost za proces uključivanja moraju prihvatiti, osim samih izbjeglica, i svi građani, institucije, lokalne samouprave i donositelji političkih odluka — poručuju udruge okupljene u Koordinaciju za integraciju, te traže od svih institucija Republike Hrvatske da već danas krenu s promjenom smjera te započnu prve korake u izgradnji sustava integracije.

 

Program u Rijeci:

19.06.2017.

— 19:00h – 20:30h: Radionica o položaju i pravima izbjeglica i tražitelja azila za srednjoškolce. Organizator: Udruga Delta. Lokacija: Udruga Delta (Blaža Polića 2).

— 20:30h: Projekcije filmova STIFF ON THE ROAD refugees:

  1. Transit zone (2015.), 32 min. (Federik Subei – Edinburgh College of Art);
  2. Herzlich Willkommen (2015.), 33 min. (Marc Eberhardt i Pablo Ben Yakov – Filmakademie Baden-Württemberg);
  3. A Storytelling; I only wish I could be there…, (2016.), 9:27 min. (Huda Takriti – University of Applied Arts Vienna).

Organizatori: Filmaktiv i SKC. Lokacija: Filodrammatica (Korzo 28)

 

20.06.2017.

— 19:00h – 20:30h: Jezična radionica farsija (perzijskog jezika). Potrebna prijava za sudjelovanje zbog ograničenog broja sudionika (20), na e-mail: tjedni.ri@gmail.com. Voditelj radionice: Vedran Obućina. Organizator: Udruga Delta. Lokacija: Udruga Delta (Blaža Polića 2).

— 21:30h – 23:30h: Projekcije performansa Nike Rukavine: “In the end it’s all about money”; “I have earned my star”; “Lost in transition”. Organizator: Kombinat. Lokacija: Molo longo (3. kontejner)

 

21.06.2017.

— 20:30h: Projekcija filma Naseljenici – Naši novi susjedi s puškama (The Settlers – Our New Neighbours with Guns), 2013., 65 min. (Barbara Babačić). Organizator: Filmaktiv. Lokacija: Filodrammatica (Korzo 28)

O filmovima iz programa STIFF ON THE ROAD refugees:

Transit Zone / Federik Subei / 2015. / 32 min / Edinburgh College of Art / dokumentarni

“Tranzitna zona” je autentičan uvid u život izbjeglice u “Džungli” kod Calaisa u sjevernoj Francuskoj. Teefa je pobjegao pred režimom u Sudanu sanjajući da će započeti novi život u Ujedinjenom Kraljevstvu. No, šuljanje u kamione kako bi se prešlo granicu je teško i teški uvjeti u kampu uzimaju svoj danak. Teefa počinje preispitivati “veličinu” Britanije i razmatrati druge opcije. Filmaš je proveo tri zimska mjeseca živeći s izbjeglicama u improviziranim šatorima u “Džungli”. Rezultat je puno intimniji i osobniji portret života u Džungli od onog što vidimo na vijestima ili televizijskim dokumentarcima.

 

Herzlich Willkommen / Pablo Ben Yakov, Marc Eberhardt / 2015. / 33 min / Filmakademie Baden-Württemberg / dokumentarni

Smješten u mirnom njemačkom selu, “Herzlich Willkommen” pripovijeda o nasilnim vremenima dok promatra svakodnevni život u prihvatnom centru za tražitelje azila. Mohamad, Ahmad, Abraham i Yohannes dijele svoje priče s nama.

 

A Storytelling; I only wish I could be there… / Huda Takriti / 2016. / 9:27 min / University of Applied Arts Vienna / dokumentarni

„Kada bih barem bila tamo ˝ je pokušaj istraživanja mojega sjećanja u periodu između 2013. i 2015., godine kada sam se vratila u Siriju. Projekt čine snimke kojima se želi prikazati kako se na nekoga odražavaju traumatični događaji i kako na kraju imaju dugotrajni utjecaj na naše sjećanje. Snimke istražuju ulogu sjećanja i pripovijesti koju imaju u diskursu sukoba. Snimke su dakle metoda kojom se netko može koristiti da se suoči s aspektima života koji utječu na način života kojim pojedinac trenutno živi.

Svi su programi besplatni!

Tagged with:
 

Comments are closed.

Filmaktiv je dio Molekule

Programe Filmaktiva podržavaju


       
Zaklada "Kultura nova" HAVC      
  dhfr-logo-hr Grad Rijeka zupanija  
Filmaktiv je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge