delta1-1-1024x576

U ponedjeljak je u zagrebačkoj Laubi počeo Zgraf 12, međunarodna izložba grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija, u čijem će filmskom dijelu programa u petak 20.1. biti prikazan i film Marina Lukanovića “Delta – obilje umjetnosti”.

Program 12. izdanja Zgrafa prilično je bogat, potrajat će do 24. siječnja a uključuje izložbe Reviju i Temu, Grand Prix 11 te izložbu studenata, Eduzgraf program bogat radionicama za djecu i odrasle, predavanja članova Međunarodnog žirija te filmski program Eduzgraf Kino.

Filmski je program na rasporedu u petak 20. siječnja, od 17 sati, podijeljen je u četiri filmska bloka osmišljena kao poglavlja (Društvena nostalgija?, Vizualne refleksije, Život s modernizmom i Društvene reprize) a organiziran je u suradnji s 25 FPS – Udrugom za audio-vizualna istraživanja.

„Delta – obilje umjetnosti“ bit će prikazan u bloku od 20.30 pod nazivom „Društvene reprize“. U istom će programskom bloku biti prikazani i jedan animirani te dva dokumentarna filma, „Miramare“ Michaele Müller (Hrvatska/Švicarska, Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu i Michaela Müller, 8′) te „Presuda“ Đure Gavrana (Hrvatska, Pipser, 11′) i „Susret“ Igora Bezinovića (Hrvatska, Restart, 26′).

Uspješan srednjometražni dokumentarac autora Marina Lukanovića nastao u produkciji Filmaktiva, pored ostalog pobjednik selekcije ArTVision na 72. venecijanskoj Mostri 2015. godine, prati Deltu 5, skupinu devet međunarodno priznatih umjetnika koji dijele radni prostor u zgradi IVEX u samom centru Rijeke. Prekarna, ali uzbudljiva pitanja o životu i radu umjetnika, dinamici svakodnevice dijeljenja prostora s kolegama, kontakt s publikom i neizvjesna budućnost zgrade i cijele zone u kojoj se nalaze (a koja bi, po planovima, trebala postati novo gradsko središte) ključne su teme kojima se bavi film. Umjetnici stalno pitaju jedni druge i sami sebe o prirodi njihova odnosa: jesu li kolektiv ili tek skupina ljudi, koje zajedničke vrijednosti dijele i što ih povezuje: jednostavna potreba za radnim prostorom ili pak set zajedničkih ciljeva i pogleda na život.

Zgraf 12 ostvaren je u organizaciji ULUPUH-a, a partneri ovoga izdanja su Lauba – kuća za ljude i umjetnost, ico-D (International Council of Design) i Fakat – ideja, organizacija, realizacija.

Comments are closed.