plakat_rijeka_15Trinaestu godinu zaredom Human Rights Film Festival riječkoj publici donosi pregled najnovijeg angažiranog i autorskog filma, među ostalim tri filma s liste deset najboljih filmova 2015. godine po izboru Sight&Sounda. Riječko izdanje festivala održava se od 10. do 13. prosinca u Art-kinu Croatia.

Sirijska ljubavna priča otvara festival!

Glavni filmski program uključuje niz dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova najrecentnije svjetske produkcije, a dokumentarcem Sirijska ljubavna priča redatelja Seana McAllistera, 13. prosinca u 19 sati otvorit će se 13. Human Rights Film Festival. Priča o ljubavi u ruševinama te odnosu između bračnog para i njihovog bijega iz domovine nagrađena je velikom nagradom žirija na međunarodnom festivalu Sheffield Doc/Fest. Britanski redatelj je na filmu radio pet godina, a na nevjerojatan je način ispričao priču o odnosu Ragdhe Hassan, sirijske lijeve aktivistice protiv Assadova režima i Amera Douada, palestinskog aktivista. Sirijska ljubavna priča prikazuje odiseju političke borbe. Za Raghdu i Amera to je put nade, snova i očaja.

Izbjegličkom krizom, ali iz drugog kuta, bavi se mladi austrijski redatelj Jakob Brossmann u dokumentarnom filmu Lampedusa zimi. Lampedusa je talijanski otok u Sredozemlju, mjesto na kojem se nalazi jedan od najvećih prihvatnih centara za izbjeglice i imigrante u Europi. Dokumentarni film prikazuje stanovnike otoka, malenu zajednicu koja živi na rubu Europe te koja s izbjeglicama, koji brodovima dolaze na njihov teritorij, vodi očajničku bitku za dostojanstvo i solidarnost.

Publika Human Rights Film Festivala svjedočit će i oproštajnom djelu belgijske redateljice Chantal Akerman, dokumentarcu koji progovara o odnosu autorice i njezine majke No Home Movie.

Festivalskoj temi “Bez doma” pridružit će se i potresni dokumentarac Braća poljskog redatelja i snimatelja Wojciecha Starońa, koji govori o dvoje braće Poljaka koji se nakon desetljeća u sovjetskom izgnanstvu vraćaju u svoju poljsku domovinu. Film je sniman u razdoblju od sedam godina, a nagrađen je na 68. filmskom festivalu u Locarnu. Publika HRFF-a upoznat će se i s posljednjim djelom legendarnog američkog dokumentariste Alberta Mayslesa, filmom U tranzitu (2015.), djelu o putovanju po najdužoj američkoj međugradskoj željezničkoj trasi Empire Builder. U tranzitu je nagrađen posebnim priznanjem žirija na 14. Tribeca Film Festivalu.

I vrhunski igrani filmovi na 13. HRFF-u!

Najnoviji meditativni uradak tajlandskog redatelja nagrađenog Zlatnom palmom Apichatpong Weerasethakul, nakon ovogodišnjeg Cannes film festivala dolazi u Rijeku. Groblje raskoši spora je drama o grupi vojnika koje je uhvatila neobična bolest spavanja. Vojnici su smješteni u napuštenoj školi, a o njima se brine žena starog američkog vojnika, Jenjira Pongpass, a koja se u slobodno vrijeme druži s vidovitom djevojkom koju je FBI vrbovao da radi za njih, dok ona pokušava pročitati misli oboljelih vojnika kako bi im snove učinila ljepšima. Uz iznimno tajlandsko djelo, na 13. HRFF-u publika će uživati i u još dva vrhunska filmska ostvarenja: najvećem i najambicioznijem filmu ovogodišnjeg Cannesa, koji je već sada obilježio godinu u svijetu autorskog filma; filmu u tri dijela 1001 noć. Uradak portugalskog redatelja Miquela Gomesa opisan je kao najčarobnijim filmom današnjice. Čileanski film Klub, redatelja Pabla Larraína, donosi drugu stranu drame, bodljikavu priču koja će gledateljima otkriti mučne odgovore na mnogostruka zlostavljanja u Katoličkoj crkvi.
Human Rights Film Festival pokrenut je 2002. godine s ciljem unapređenja vidljivosti tema o ljudskim pravima u mediju filma. HRFF promovira otvorenost, multikulturalnost, toleranciju i slobodu izbora, a organiziraju ga Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture “URK”, dok je riječki program realiziran u suradnji s udrugom Filmaktiv i Art-kinom.

Ulaz na sve projekcije 13. Human Rights Film Festivala je besplatan.

Comments are closed.

Filmaktiv je dio Molekule

Programe Filmaktiva podržavaju


       
Zaklada "Kultura nova" HAVC      
  dhfr-logo-hr Grad Rijeka zupanija  
Filmaktiv je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge