Danas završava 12. izdanje Human Rights Film Festivala koji se od 8. do 14. prosinca održavao u Zagrebu u Kinu Europa, Dokukinu KIC i Kinu Tuškanac, a od 11. do 14. prosinca u Rijeci, u Art-kinu Croatia.

U Rijeci je prikazano ukupno 11 filmova i održana diskusija o ponovno pokrenutom pitanju prava na pobačaj. Tijekom tri dosadašnja dana publika je imala prilike vidjeti najbolje filmove iz 2013. i 2014. koji propituju stanje ljudskih prava u svijetu, od Filipina do Patagonije, od Indije do New Yorka.

Posljednji dan otvaramo u 17 sati filmom Odgoda nedavno preminulog velikana njemačke i europske kinematografije Haruna Farockija. Film je svojevrsni nastavak na Resnaisov klasik, ne samo zato što Farocki za ishodište svoje filmske refleksije koristi identičan filmski materijal iz nizozemskog sabirnog logora Westerbork (radi se o jedinom poznatom filmskom materijalu snimljenom u koncentracijskim logoru za vrijeme njegova funkcioniranja). U formi nijemog filma, artikulirajući svoja pitanja i dvojbe među-titlovima, Farockiju nastoji izoštriti pogled na detalje koji će drugima isuviše lako promaknuti. Primjerice, u posljednjem trenutku kredom ispravljena brojka zatočenika na vagonu koji iz Westerborka kreću ka logorima smrti na Istoku za te ljude nije više činila nikakvu razliku, ali zato čini razliku za nas koji se suočavamo sa dimenzijama takvih zločina.
Odgodu o kojoj je riječ, pozajmljeni život između internacije u sabirni logor i deportacije u smrt, Farocki rekonstruira koristeći pronađeni filmski materijal na takav način da živim bićima koje vidimo na pokretnim slikama ne oduzmemo po drugi put dostojanstvo tumačeći njihove znakove života, pa čak i poneki osmijeh koji vidimo kao prefabriciranu laž. Biti svjestan da mišljenje slikom ma kako god podrobno ono bilo nikog neće povratiti u život, za Farockija ne znači da treba odustati od promišljanja već da se treba oduprijeti iskušenju viktimizacije.


 

U 18 sati prikazujemo Konj zvan novac najnoviji film Pedra Coste, očaravajuću i radikalnu ekspanziju antologijske kronike raseljenih naroda i snova koja se nastavlja na njegovu Fontinhas trilogiju, nazvanu po ugroženoj i na kraju uništenoj četvrti u kojoj se odvijaju Ossos (1997), U Vandinoj sobi (2000.) i Uzvišena mladost (2006.). Dok su spomenuti filmovi u pravilu zborski, isprepličući više likova i priča, Konj zvan Novac fokusira se isključivo na lik Venture, ostarjelog imigranta i bauštelca sa Zelenortskih otoka kojega smo upoznali u Uzvišenoj mladosti – sada u sanatoriju koji Costa transformira u sjenoviti, onirički, gotovo caligarijevski prostor. Istovremeno eterično lijepi i zastrašujući, skulpturalni posjetitelji koje je Costa isklesao možda su prijatelji koji posjećuju Venturu, a možda (ili istodobno?) puke prikaze. Konj zvan Novac progoni nas plutajući između Portugalske nestale prošlosti i problematične sadašnjosti.

NAGRADE I NOMINACIJE: Don Quixote nagrada, zlatni leopard (nominacija), nagrada za režiju, Locarno International Film Festival 2014.


 

Festival zatvaramo u velikom stilu, pobjednikom ovogodišnjeg Cannesa turskim redateljem Nurijem Bilge Ceylanom i njegovim Zimskim snom u 20 sati.

Aydin, sredovječni bivši glumac, sa vojom mladom ženom Nihal vodi mali hotel u planinama Kapadokije. Njihov brak je pun nesuglasica, a dodatnu tenziju donosi i Aydinova nedavno razvedena sestra. Sa dolaskom zime i prvog snijega, hotel postaje sklonište od hladnoće, ali i kavez iz kojeg ne mogu pobjeći, i u kojem se njihova netrpeljivost i mržnja još više rasplamsavaju.

Zimski san, hipnotički portret ljudi primoranih da se suoče sa onim što zaista jesu, jest prvi film “anadolskog Čehova” nagrađen Zlatnom palmom u Cannesu, i zvanični kandidat Turske za Oskara.

NAGRADE I NOMINACIJE: FIPRESCI nagrada, Zlatna palma za najbolji film, Cannes Film Festival 2014.; najbolji film, najbolji scenarij, najbolja režija (nominacije), European Film Award 2014.

Tagged with:
 

Comments are closed.

Filmaktiv je dio Molekule

Programe Filmaktiva podržavaju


       
Zaklada "Kultura nova" HAVC      
  dhfr-logo-hr Grad Rijeka zupanija  
Filmaktiv je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge