Festival filmova o ljudskim pravima, popularni HRFF, održava se u Zagrebu (od 8. do 13. prosinca) i Rijeci (od 17. do 21. prosinca) već jedanaesti put. Sjajni filmovi i zanimljiv govorni program obećavaju pet iznimnih filmskih dana.

Glavni filmski program uključuje niz dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova najrecentnije svjetske produkcije, među kojima ističemo novi dokumentarac Claudea Lanzmanna “Posljednji od nepravednika”, vrlo interesantan kambodžanski film “Slika koja nedostaje” nagrađen na ovogodišnjem Cannesu, “Mletački sindrom” Andreasa Pichlera koji govori o problematičnom suživotu Venecije i cruisera, a festival uključuje i novi kratkometražani dokumentarac Portugalca Miguela Gomesa “Iskupljenje”, epistolarni film čija duhovita poanta – kao svojevrsni kratki sastavak na temu “Politika u Europi danas” – spada u vrhunce filmske 2013.
“Bijeg” Srđana Keče govori o tri Romkinje: jedna napušta roditelje i školu da bi se udala, druga je ostala sama s djevojčicom o kojoj se mora brinuti, dok treća ne može naći izlaz iz života ispunjenog zlostavljanjem i bolešću.
Pored glavnog filmskog programa navratite na razgovor “O mentalnom zdravlju i umjetnosti” koji će se održati u četvrtak, 19.12. u 20 sati i 15 minuta u Mini Art-kinu kao svojevrsni uvod u film “Camille Claudel 1915” Bruna Dumonta (nenadmašna Juliette Binoche u ulozi slavne kiparice, ljubavnice Augustea Rodina) s ovogodišnjeg Berlinalea koji je na repertoaru u 21 sat.

Opširnije o filmovima na web stranici festivala i na web stranici Art-kina Croatia.

Festival organiziraju Multimedijalni institut Zagreb, Udruženje za razvoj kulture i Filmaktiv.

Tagged with:
 

Comments are closed.

Filmaktiv je dio Molekule

Programe Filmaktiva podržavaju


       
Zaklada "Kultura nova" HAVC      
  dhfr-logo-hr Grad Rijeka zupanija  
Filmaktiv je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge