Dokumentarni film mlade riječke autorice Maše Drndić Polazište za čekanje u produkciji udruge Filmaktiv imat će svoju premijeru u riječkom Art-kinu u četvrtak, 28. ožujka.

Protagonist filma je autobusna stanica «Žabica», slijepo crijevo Rijeke, kolodvor koji je premalen za potrebe razvijenog grada, njegovo vječito privremeno rješenje. Lica radnika, putnika i prolaznika vode nas kroz ovaj dnevni boravak grada, maketu funkcionirajućeg kaosa, jednu posve neobičnu zajednicu koja na autentičan način krpa rupe dotrajalog sistema, sizifovski kotrljajući se kroz dan…

U filmu se pojavljuju Riječani i gosti Rijeke, putnici namjernici i stalni posjetitelji autobusnog kolodvora, radnici i prolaznici.

Glazbu potpisuje riječki bend Japanski premijeri (Enver Krivac, Marin Juričić, Moris Mateljan).

Maša Drndić diplomirala je pri Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci te magistrirala pri Baltic Film and Media School u Tallinnu, Estonija. U posljednjih sedam godina bavi se intenzivno filmom te je autorica nekoliko kratkometražnih i srednjemetražnih dokumentarnih i eksperimentalnih filmova: Moj Beograd, In the Shadow, Detashe, A couple of stories before the departure (u koautorstvu s Inese Tīkmane), Factory in progress i Polazište za čekanje. Kao snimateljica,montažerka i scenaristkinja potpisuje preko deset kratkih i srednjemetražnih igranih filmova.

Film je sufinanciran sredstvima Grada Rijeke i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Leave a Reply

Filmaktiv je dio Molekule

Programe Filmaktiva podržavaju


       
Zaklada "Kultura nova" HAVC      
  dhfr-logo-hr Grad Rijeka zupanija  
Filmaktiv je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge