plakat za filmart kino

Dokumentarac članova Filmaktiva Nadije Mustapić i Marina Lukanovića “‘Rikard Benčić’, naprimjer” bit će prikazan 23. 12. u 19 sati u sklopu dvotjedne fešte otvaranja Art kina Croatia.

Film je snimljen u proljeće 2008. godine i govori o zgradi u kojoj su stoljećima djelovale razne tvornice (Šećerana, Tvornica duhana i napokon tvornica “Benčić”), a u koju će biti smješten Muzej moderne i suvremene umjetnosti. Film govori o tranziciji, transformaciji i čekanju, ali najvećim dijelom priča priču emotivnih istina radnica i radnika koji su proveli veliki dio svojeg života radeći u bivšoj tvornici Rikard Benčić: njihova dirljiva sjećanja o “heroičnom” vremenu progresa, drugarstva, jednakosti i dobrostanja koje je završilo u vrtlogu rata, nacionalne podobnosti, pada radničkog pokreta…Snimljen u HDV formatu, film je premijerno prikazan na 6. Liburnia film festivalu u Ičićima, 31. kolovoza 2008. godine, pred dvjestotinjak ljudi. Film je producirao Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka i dio je Zbirke Muzeja.

Leave a Reply

Filmaktiv je dio Molekule

Programe Filmaktiva podržavaju


       
Zaklada "Kultura nova" HAVC      
  dhfr-logo-hr Grad Rijeka zupanija  
Filmaktiv je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge